Att lämna in ett tryckoriginal till tryckning kräver att man lämnar det rätt om man vill att det ska bli som man tänkt sig. Det är väldigt lätt att missa dom där små sakerna som behöver vara rätt. Här av vi sammanställt några av dom vanligaste felen vi ser.
Inget utfall
Att skicka in tryckfiler utan utfall är nog det vanligaste felet. Men va är utfall då, tänker du… När man vill ha att färger/bilder ska gå hela vägen ut till skärkanten så krävs det att färgen/bilden går förbi skärkanten med 3 mm. Detta är för att papper rör sig, så när man skär så vill man skära igenom det tryckta och inte längs kanten av det tryckta. Det är alltså risk att man får vita kanter där man inte vill ha det.
Utfall ställer du in i ditt indesign när du skapar ditt dokument alternativt Arkiv-menyn → Dokument inställning. Sitter du med engelska språkversioner av indesign så heter utfall = BLEED och menyvägen är File → Document setup.
Lågupplösta bilder
Det näst vanligaste felet är att bilderna inte håller tryckkvalitet. Bilder som är gjorda för internet är alldeles för dålig upplösning för att tryckas. 300 dpi och rätt fysisk storlek på bilden krävs för att det ska bli bra.
Fel format
Ska trycksaken bli en A5:a i slut storlek så behöver indesign dokumentet vara gjort i just A5 formatet. Dvs 148×210 mm om den ska vara stående (plus 3 mm utfall då om det ska vara det). Skickas det in en tryckfil på 210×210 mm så blir det svårt att få den till A5 utan att få massa vitt uppe och nere eller att det skärs bort 62 mm i sidled. Så fel format skapar problem och det gör att trycktiderna inte kan hållas då dokumentet måste göras om.
Fel färgprofil (.icc)
Färger är en hel värld för sig själv. Enklast är att du använder risbergs joboptions som finns att laddas ner här (Valvet).
Typsnitt fattas
Indesign är bra på detta med att skicka med typsnitten i pdf:n numera, men om man exporterar pdf för att den ska bli så liten som möjligt, t ex när man gör en pdf för nätet. Då kommer inte typsnitt och liknande med.